İçeriğe geç
Siyaseten bağımsız sendikacılık · Kuruluş 2002
BASK Konfederasyonu BASK Bağımsız Kamu Görevlileri
Sendikaları Konfederasyonu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk
“Ne mutlu Türküm diyene!” Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Konfederasyondan Haberler

Memur Sendikalarında Üyelik ve İstifa İşlemleri de E-Devlet Üzerinden Yapılmalıdır!

Konfederasyondan Haberler 20 Ağustos 2026 · 09:35 213 görüntülenme
Memur Sendikalarında Üyelik ve İstifa İşlemleri de E-Devlet Üzerinden Yapılmalıdır!

7 Kasım 2013 tarihinden itibaren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 19. maddesi gereğince işçi sendikalarına üyelik ve üyelikten çekilme işlemleri e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu düzenleme ile işçiler ve işçi sendikaları açısından önemli bir kolaylık sağlanmış; evrak, posta ve gereksiz bürokratik işlemler büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır.

 

Ancak kamu görevlileri sendikalarında üyelik ve istifa işlemleri hâlâ çağın gerisinde kalan bürokratik yöntemlerle yürütülmektedir.

 

Hâlihazırda bir kamu görevlisinin sendikaya üye olabilmesi veya sendika üyeliğinden çekilebilmesi için üyelik ve çekilme formlarının üçer nüsha olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu durum hem kamu görevlileri hem de sendikalar açısından gereksiz bir evrak ve iş yükü oluşturmaktadır.

 

Bu nedenle memurların sendika üyeliği ve istifa işlemlerinin de e-Devlet Kapısı üzerinden yapılması artık bir tercih değil, çağın ve teknolojik gelişmelerin gerektirdiği bir ihtiyaçtır.

 

Kamu görevlilerinin sendika tercihlerini herhangi bir amir baskısı veya yönlendirmesiyle karşılaşmadan, tamamen özgür iradeleriyle yapabilmelerinin önü açılacaktır. Kamu görevlisi, kendisini temsil ettiğine inandığı sendikaya özgürce üye olabilecek veya üyeliğini sonlandırabilecektir.

 

Kamu görevlilerinin sendika seçme özgürlüğünün güçlendirilmesi, gereksiz bürokrasinin ortadan kaldırılması ve kamu hizmetlerinde dijital dönüşümün tamamlanması için memur sendikalarında üyelik ve istifa işlemleri artık e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilmelidir.

 

Yorum

Görüşünüzü yazın

Yorumunuz editör onayından sonra yayımlanır.

Paylaştığınız bilgiler yalnızca yorumun değerlendirilmesi için kullanılır.

E-Bülten

Gündemi ilk siz öğrenin

Konfederasyonumuzun ve bağlı sendikalarımızın açıklamalarını, toplu sözleşme sürecine dair gelişmeleri e-posta kutunuza gönderelim.